Este o boala cronica a cailor respiratorii. care afecteaza bronhiile. Bronhiile sunt ramificatii ale traheei ce conduc aerul spre alveolele pulmonare. La astmatici, bronhiile se ingusteaza astfel incat apar dificultati in circulatia aerului atat la inspiratie cat si la expiratie. In criza de astm bronhiile se contracta, provocand bronhospasm, glandele secreta mucus in exces, celulele imune intervin pentru „a lupta" cu alergenul si astfel mucoasa bronhiilor se ingroasa, ingreunand fluxul de aer. Astmul este boala cronica cea mai raspandita la copii.
Daca aveti astm, caile respiratorii sunt intotdeauna inflamate. Acestea devin si mai umflate si muschii din jurul cailor respiratorii se pot strange atunci cand ceva declanseaza simptomele. Acest lucru face ca aerul sa se poata deplasa in interiorul si in afara plamanilor, provocand recurente de respiratie suieratoare (un sunet fluierat cand respirati), senzatie de stramtorare la piept, dificultati de respiratie si tuse.
Crizele de astm pot dura de la cateva minute la cateva zile si pot deveni periculoase daca respiratia este sever ingreunata. La unele persoane, simptomele astmului pot fi declansate de anumiti alergeni, de aceea este bine de pastrat o curatenie stricta in locuinta, fara mucegai, pt. ca si acesta este un factor care cauzeaza crize de astm sau direse produse de curatenie chimice, produc crize de astm