Anemie

Se caracterizeaza prin scaderea hemoglobinei sau a numarului de hematii sub valori normale (4,5 milioane eritrocite cu 90% hemoglobina, la barbati si 4 milioane eritrocite cu 80% hemoglobina, la femei). Principala consecinta a anemiei o constituie scaderea concentratiei de oxigen in sange. Eritrocitele reprezinta celule sanguine produse de maduva osoasa hematogena, cu rol in transportul oxigenului la toate celulele organismului. Au o durata de viata de circa 120 zile, iar atunci cand sunt distruse, fierul continut in ele este readus la maduva osoasa, unde va fi folosit pentru crearea de noi hematii.

Anemia se dezvolta cand exista un deficit de fier

Cauze:

Carenta de fier din alimentatie, menstruatiile abundente, anumite medicamente, sarcina.

Anemia prin deficit de vitamina B12 apare de obicei cand organismul nu poate absoarbe aceasta vitamina din alimente. Aceasta se poate intampla daca este prezenta anemia pernicioasa care distruge celulele de la nivelul stomacului si sunt responsabile de absorbtia vitaminei B12: sunt prezente afectiuni digestive, ca si sprue, infectii bacteriene si parazitare ale intestinului subtire,  pacientul a suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea unei portiuni a stomacului sau a ultimului segment al intestinului subtire (ileon),  consum cronic de medicamente pentru stomac si pentru ulcer,  persoanele vegetariene, varstnici care nu au o alimentatie variata si de persoanele cu alcoolism cronic.

Bolnavii cu ciroza hepatica au frecvent  anemie.

Distrugerea globulelor rosii in splina marita (mecanism obisnuit in ciroza, care uneori poate impune scoaterea splinei), pierderi de sange datorita unor leziuni pe stomac sau duoden, sau hemoroizi, frecvente la cirotici, distrugerea globulelor rosii datorita virusurilor sau alcoolului, ruptura de varice esofagiene, sau scaun (melena = scaun negru, moale si lucios), scaderea producerii globulelor rosii in maduva osoasa datorita lipsei stimularii acesteia prin eritropoietina, lipsa de producere a globulelor rosii datorita lipsei unor substante (vitamina B12, acid folic, fier, etc) mai ales la alcoolici

Simptome: 

  • stare generala alterata, oboseala, fotofobie, diaree sau constipatie, aspect palid, sensibilitate dureroasa, roseata sau sangerare la nivelul limbii, tulburari de echilibru si coordonare, pierderea gustului si apetitului alimentar cu scadere in greutate, tahicardie sau dureri precordiale, depresie, diminuarea sensibilitatii vibratile, tinitus (tiuituri in urechi), dementa, declin al statusului mental care devine suficient de grava ca sa interfere cu activitatea zilnica.
  • paloarea, limba rosie si lucioasa, stomatita dureroasa, uneori cu ulceratii, faringita si esofagita determina o disfagie penibila.
  •  unghii fragile, parul care cade din ce in ce mai des, rezistenta scazuta la efort, ameteala, transpiratia abundenta, paloarea pielii vizibila in special la nivelul fetei si al palmelor.

Recomandari: