In cele mai multe cazuri de infectie urinara sunt afectate in special vezica si uretra (partea de jos a aparatului urinar). Daca nu sunt tratate la timp, infectiile urinare pot ajunge la rinichi cauzand infectie rinichilor, provoacand pielonefrita ce reprezinta infectie a tractului urinar superior. Cele mai multe infectii de la nivelul vezicii urinare sunt acute (apar brusc). Alte cazuri pot fi cronice si se manifesta simptomele infectiei urinare repetat la anumite intervale de timp. Pentru prevenirea raspandirii infectiei, tratamentul precoce al infectiei urinare este esential. Daca nu este tratata din timp infectia se cronicizeaza si se poate transforma in insuficienta renala.
Cele mai multe infectii urinare afecteaza femeile. Explicatia acestui fapt are legatura cu lungimea uretrei. La femei uretra este mai scurta, iar acest lucru favorizeaza aparitia si inmultirea bacteriilor. In cele mai multe cazuri, bacteria care provoaca acest tip de infectie se numeste Escherichia coli (E.coli).
Reprezinta afectiuni inflamatorii provocate de diferite microorganisme care ajung la nivelul aparatului urinar, unde se multiplica si genereaza, in timp, modificari in functionarea normala a rinichilor si a cailor urinare. Boala este frecventa mai ales in randul femeilor, dar si la barbatii de varsta a treia.
Afectiunile sistemului urinar sunt:
Tipuri de infectii urinare:
In cele mai multe cazuri, fiecare infectie este cauzata de un alt tip de bacterie. Unele bacterii pot invada celulele organismului creand o colonie de bacterii rezistente la antibiotice. Aceste bacterii vor parasi celulele pentru a invada tractul urinar.
Cistita, este o inflamatie a vezicii urinare si este cauzata de bacteria E. coli provenita din zona anusului. Cistita se manifesta prin urinari frecvente, urina tulbure la culoare, usturime la urinare, dureri suprapubiene.
Pielonefrita, este o inflamatie la nivelul rinichilor (infectie renala),provocata de o cistita netratata, aceasta favorizeaza transmiterea bacteriei la rinichi. Pielonefrita acuta se manifesta prin: dureri lombare, febra, frisoane, urinari dese, urina tulbure, usturime la urinat.
Uretrita, se manifesta la barbati, foatre rar la femei aceasta infectie este cauzata de agenti patogeni Chlamydia si Gonococ, transmise prin contact sexual neprotejat.
Prostatita, infectie la nivelul prostatei la babati
Cauzele care favorizeaza aparitia infectiilor urinare la barbati sunt:
Infectia urinara poate fi:
De ce apar infectiile urinare recurente? Cauzele pot fi multiple: litiaza( nisip/pietre la rinichi), tumori, malformatii congenitale, oligurie (scaderea cantitatii de urina), ca urmare a cantitatii de apa insuficienta bauta.
Cum se manifesta infectiile urinare la copii?
In principal, infectiile urinare la copii se manifesta prin febra. Uneori febra este singurul simptom, alteori apar si alte semne, precum: lipsa poftei de mancare,nu mai ia in greutate/slabeste, iritabilitate, dificultate/durere la urinare, senzatie de vezica plina chiar si imediat dupa mictiune, incontinenta urinara, varsaturi, diaree, dureri la nivelul abdomenului inferior, dificultate/durere la urinare.
In cazul bebelusilor, igiena trebuie sa fie impecabila. Dupa ce este schimbat, bebelusul trebuie spalat foarte bine. Nu folosi servetele umede decat atunci cand nu ai la indemana o sursa de apa. Nu numai ca servetelele nu curata foarte bine, dar pot irita si dezechilibra flora tractului urinar, favorizand inmultirea unor bacterii periculoase.
Factori de risc la barbat si la femei care favorizeaza aparitia infectiilor urinare:
Simptomele infectiilor urinare difera in functie de zona tractului urinar care este afectata
In cazul infectiilor urinare joase cum ar fi cistite, uretrite, cele mai frecvente simptome sunt:
In cazul infectiilor superioare simpotmele sunt: dureri spate sau in partile laterale, febra mai mare de 38 grade, frisoane, greata.
Cele mai utilizate remedii naturiste sunt:
Suplimente cu proprieteti antioxidante:
Igiena locala este esentiala pentru prevenirea infectiilor urinare, iar in cazul in care apar simptomele unei infectii, consultul medical este necesar. Tratamentul ajuta la vindecarea infectiilor si impiedica revenirea lor.