Este provocata de retinerea lichidului intercelular la nivelul tesutului celular subcutanat combinata cu o slaba circulatie si oxigenare locala si de o alimentatie necorespunzatoare.
In stadiile incipiente se poate trata prin: combaterea sedentarismului (fitness, aerobic, stretching), combaterea constipatiei si a excesului ponderal, suplimente alimentare, folosirea locala a cremelor anticelulitice, sauna.
Aceste suplimente ajuta in eliminarea toxinelor din organism, echilibrarea organismului, la elasticizarea tesuturilor, binenteles ca este necesar sa schimbati stilul de viata prin alimentatie, consum de apa alcalina, drenaj limfatic, exercitii fizice si renuntarea consumul excesiv la carbohidratilor, dulciuri in exces
Stadiile celulitei :
Stadiul 1: corespunde formei de celulita flasca. Aspectul clasic de "coaja de portocala" nu se observa cu ochiul liber, ci numai prin strangerea pielii.
Stadiul 2: Corespunde formei de celulita compacta. Se pot observa denivelari (aspectul de coaja de portocala) la nivelul tegumentului si, uneori, zona poate fi dureroasa.
Stadiile 3-4: Corespund formei de celulita fibroasa- edematoasa. Depozitele de celulita sunt vizibile cu aspect de noduli subcutanati, pielea este deformata in valuri. Regiunea poate fi dureroasa, aparand modificari ale circulatiei limfatice si sangvine. Oxigenarea celulelor va fi defectuoasa, iar eliminarea toxinelor locale se ve face greoi. In aceasta etapa pot aparea si modificari ale pielii nu numai ale tesutului subcutanat (exemplu: vergeturi, venectazii - dilatatii ale venelor pe anumite portiuni).
Simptome:
Celulita se manifesta ca o piele cu gropite. Deseori este descrisa "coaja de portocala". Principalul simptom in cazurile usoare poate fi observat doar cand pielea este ciupita - gropitele apar cand pielea este prinsa intre degete. In cazurile mai severe pielea arata denivelata, cu "varfuri si vai". Celulita se intalneste mai frecvent in jurul soldurilor si al feselor, dar poate fi gasita si la nivelul sanilor, abdomenului inferior si partea superioara a bratelor.
Apare ca urmare la: diabet, circulatie periferica deficitara, afectiuni hepatice, hepatita cronica sau ciroza, boli de piele- eczema, psoriazis,disfunctii hormonale (in general ale hormonului feminin: estrogenul), dieta nepotrivita (miere, zahar alb, paste, pizza, carne grasa, si binenteles painea), lipsa de exercitiu fizic (lipsa acestuia duce la o scaderea circulatiei sangvine si limfatice), obezitate, nevroze.
Recomandari:
Cele mai bune metode in lupta contra celulitei sunt reprezentate de: alimentative, exercitii fizice, masaj si cure de detoxifiere, consumul de fibre.