Diabetul

In unele situatii se poate declansa si in urma unei emotii puternice, factori de stres, valorile insulinei pot fi mai mari, insa sunt situatii cand putem gestiona aceste situatii si valorile pot reveni la normal

Diabetul zaharat este definit ca un grup de boli de metabolism caracterizate în principal prin hiperglicemie (cantitate crescută de zahăr în sânge), indusă de secreția insuficientă de insulină sau rezistența la insulină.

Diabetul tip 1 afecteaza 5-10% dintre persoanele cu diabet si se declanseaza, de obicei, la varste mici. si se caracterizeaza prin distrugerea celulelor beta pancreatice producatoare de insulina, care conduce la un deficit de insulina. Hormonul numit insulina permite celulelor corpului sa utilizeze glucoza ca sursa de energie incarcand secretia de insulina,cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism, afectiunea se numeste diabet zaharat.

Recomandari:

Diabetul zaharat apare atunci când în organism nu există suficientă insulină sau pancreasul nu poate folosi eficient cantitatea de insulină.

Factori de risc diabet de tip 1: regimul sedentar de viata si abundenta calorica a dietei moderne, fapt ce conduce la obezitate sau la indici ai masei corporale ridicati. 
Tratament: Diabetul zaharat de tip 1 apare in special la copii si tineri si necesita intotdeauna tratament cu insulina, deoarece pancreasul nu o mai poate produce. Din acest motiv se mai numeste si diabet insulino-dependent.

Diabetul zaharat tip 2 apare din cauza rezistentei crescute la insulina a tesuturilor, insotita de scaderea secretiei de insulina.In aparitia diabetului de tip 2, cei mai importanti factori sunt: greutatea corporala excesiva, sedentarismul, stresul psihic excesiv sau abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase 

Diabetul Gestational este diabetul zaharat care apare pe parcursul sarcinii. Gravida efectuează analize precum glicemia și glucoza in urina, iar în al doilea trimestru de sarcină trebuie să efectueze testula d etoleranta la glucoza administrat pe cale orală. Acest tip de diabet vine la pachet cu un risc crescut de accidente pentru făt.

Un nivel crescut al zahărului în sânge poate afecta atât mama, cât și copilul și poate exista riscul de preeclampsie (tensiune arterială crescută), avort spontan sau naștere prematură.

Tratament: Diabetul zaharat de tip 2 apare de obicei la adultii de varsta mijlocie (40 de ani) sau mai tarziu, mai cu seama la persoane supraponderale. In acest caz, organismul continua sa produca insulina, dar aceasta nu isi poate indeplini rolul in mod normal. Acest al doilea tip de diabet nu necesita de regula tratament cu insulina, fapt pentru care s-a si numit diabet zaharat non-insulino-dependent.

Simptome:  In general, diabetul se caracterizeaza prin cresterea peste normal a concentratiei de glucoza in sange (hiperglicemie), cu sau fara eliminarea de zahar prin urina (glicozurie).
Setea excesiva cu aport crescut de apa, eliminarea de urina in cantitati mari, foamea excesiva cu ingestia de alimente in cantitati mari.
Aceste trei simptome, cunoscute in terminologia medicala ca polidipsie, poliurie si respectiv polifagie, sunt in general cauzate de hiperglicemie.
Persoanelor care sufera de diabet le pot fi afectate, in timp, inima, vasele sangvine, ochii, rinichii, nervii.

Un diabet zaharat netratat la timp sau neglijat duce la complicații pe tot parcursul vieții

Retinopatia diabetica este o cauza importanta a orbirii si apare ca urmare a afectarii vaselor mici de la nivelul retinei la persoanele cu diabet. Dupa 15 ani de boala, aproximativ 2% dintre bolnavii de diabet orbesc, iar 10% dintre ei sufera de diferite tulburari de vedere. Neuropatia diabetica reprezinta afectarea nervilor Aceasta duce la scaderea sensibilitatii dureroase, tactile, termice in anumite parti ale corpului, afecteaza capacitatea de miscare si forta musculara a persoanelor cu diabet. Cel mai frecvent sunt afectate picioarele, neuropatia contribuind la aparitia ulcerelor, infectiilor si deformarilor osoase si articulare.

Insuficienta renala este o alta complicatie care poate aparea in diabet.

Neuropatie diabetica-afectarea nervilor

Boli renale- nefropatie diabetica, 

Infectii sau afectiuni cutanate, ulceratii

Adoptati un stil de viata sanatos alimentatie, apa si miscare!