Disfunctii sexuale,

Disfunctia sexuala inseamna o problema care impiedica o persoana sau cuplul din care face parte sa fie satisfacut de activitatea sexuala. Cele mai frecvente disfunctii sexuale sunt impotenta (la barbati) si frigiditatea (la femei). Mai concret spus, este vorba despre probleme de erectie si ejaculare, vaginism, sau absenta orgasmului. Uneori, disfunctiile sexuale (la femei mai ales) sunt insotite de dureri, ceea ce face ca actul sexual sa fie imposibil.

Recomandari:

Depresia si anxietatea - factorii pshologici pot fi responsabili de disfunctia erectila (impotenta) acestia includ stresul, anxietatea, vinovatia, depresie, scaderea stimei fata de propria persoana si teama de esec sexual.Impotenta ataca in special dupa 40 de ani, 80 % dintre cauze fiind de natura fizica si numai 20 % de natura psihica. Acest fenomen este descris in medicina drept disfunctie erectila. Cronicizarea disfunctiei sexuale are insa un impact mult mai mare asupra barbatului, asupra increderii sale in sine, asupra armoniei cuplului si chiar asupra sanatatii sale Erectia penisului este controlata prin doua mecanisme diferite. Primul este erectia reflexa, care este obtinuta prin atingerea directa a penisului, iar al doilea este erectia psihogena, care este obtinuta prin stimuli erotici. Primul foloseste nervi periferici si partea terminala a maduvei, in timp ce al doilea foloseste sistemul limbic din creier. In ambele situatii este necesar un sistem neurologic intact pentru o erectie completa, satisfacatoare.

Factori de risc: 

Imbatranirea - barbatii mai in varsta sunt mai predispusi la a dezvolta boli (cum ar fi infarct miocardic, angina, accident vascular cerebral, diabet zaharat si hipertensiune arteriala) care sunt asociate cu disfunctia erectila (impotenta). In al doilea rand, procesul de imbatranire in sine poate cauze disfunctie erectila la anumiti barbati, in principal prin scaderea compliantei tesuturilor din corpul cavernos.
Diabetul zaharat - cresterea riscului de disfunctie erectila la barbatii cu diabet zaharat poate fi cauzata de instalarea precoce si mai severa a aterosclerozei, care ingusteaza arterele si prin aceasta reduce afluxul de sange catre penis. Cand este adus insuficient sange la penis nu este posibil sa se obtina o erectie
Hipertensiunea - persoanele cu hipertensiune esentiala au fost descoperiti cu productie scazuta de oxid nitric de catre arterele corpului, inclusiv arterele din penis.
Bolile cardiovasculare - ateroscleroza afecteaza tipic arterele din tot organismul si este agravata de hipertensiune arteriala, nivele crescute de colesterol, fumat si diabet zaharat. Cand se ingusteaza prin ateroscleroza arterele care merg la penis si la organele pelvine, nu este trimis sange suficient spre penis pentru a obtine o erectie.
Fumatul si alcoolul agraveaza ateroscleroza si prin aceasta creste riscul pentru disfunctia erectila (impotenta).
Leziuni nervoase sau ale maduvei spinarii - pot cauza disfunctia erectile, acestea pot fi cauzate de boli, traumatisme sau interventii chirurgicale. Exemplele includ leziuni ale maduvei de la accidente auto, leziuni ale nervilor pelvieni consecutiv interventiei chirurgicale pentru prostata, scleroza multipla (o boala neurologica care distruge nervii progresiv) si diabet zaharat cunoscut.
Abuzul de substante interzise: marijuana, heroina, cocaina si alcool contribuie la disfunctia erectila (impotenta).

Alcoolismul - poate duce la atrofie testiculara si la nivele scazute de testosteron.
Nivelele scazute de testosterone - testosteronul (principalul hormon sexual la barbati) este nu numai necesar pentru dorinta sexuala, ci si pentru mentinerea nivelelor de oxid nitric in oragnul genital masculin.