Candidoza vaginala, 

În mod normal, Candida trăiește pe piele sau în interiorul organismului uman, cum ar fi cavitatea bucală, gât, intestine sau vagin, fără să cauzeze infecții fungice, cum este candidoza. Ciuperca devine patogenă în momentul în care se dezvoltă necontrolat sau pătrunde în sistemul circulator și ajunge la organe vitale, cum sunt inima, plămânii sau creierul., extrem de frecventa in special in randul femeilor. Candida nu este periculoasă pentru organismul uman, decât dacă există condiții favorabile pentru ca ea să se multiplice peste măsură, producând infecții.

Recomandari:

      

Nivelul de progesteron ridicat este unul dintre motivele dezvoltarii candidei, ceea ce inseamna ca anticonceptionalele sau nasterea cauzeaza frecvent infectii  cu candida si consumul de antibiotice in mod frecvent.

Cauze care duc la aparitia candidozei: dezechilibrul de la nivelul florei bacteriene, folosirea frecventa a antibioticelor, exces de zahar, dezechilibre hormonale, igiena precara, sistem imunitar slabit.

Candidoza vaginala este de multe ori urmare a „importului" de candida din zone ale tractului digestiv. Sexul oral urmat de sex vaginal poate duce candida dinspre cavitatea bucala inspre vagin. De asemenea, o rutina igienica incorecta (folosirea gresita a hartiei igienice) poate duce candida dinspre anus spre vagin.  

Candidoza la barbati - balanita sau balanopostita - inflamatia glandului si a santului dintre gland si preput - se manifesta mai sever cu aparitia unor bubite cu puroi care se pot sparge sau se usuca. In unele cazuri apare si o pseudomembrana alb-galbuie. Apar senzatii intense de mancarime local, dureri sub forma de arsura. Netratata, candidoza se extinde ajungand pe scrot si zona stinghiilor.

La ambele sexe se poate manifesta doar prin atingere urinara - la nivelul uretrei - scurgere abundenta, cu urini tulburi, dureri la mictiune, mictiuni dese, prurit.   

Simptome:
La femei, infectia cu candida are ca simptome: usturimi in timpul urinarii, prurit accentuat, dureri in timpul contactului sexual, inrosirea si inflamarea labiilor mici, scurgeri branzoase-albicioase. Aceste simptome se intensifica inaintea menstruatiei.
La barbati, infectia micotica cu candida se manifesta prin: depuneri albicioasa si branzoase pe gland, prurit accentuat, inrosirea si inflamare, mici bubite rosii pe gland (iritatii).

Secretia albicioasa se poate extinde la perineu, la plicile inghinale, interfesier unde tegumentul se poate inflama. Deseori candidoza provoaca cistite, pielite, uretrite. Candida se poate transmite in timpul actului sexual. Pe durata tratamentului trebuie evitate contactele sexuale (chiar si cele protejate).