Functia principala a rinichiului este de a elimina produsii catabolismului si excesul de apa din sange. Rinichii filtreaza circa 200 litri de sange in fiecare zi si produc circa 2 litri de urina. Produsii catabolismului se formeaza in urma proceselor metabolice normale din organism. Rinichii, de asemenea, detin rol important in reglarea nivelurilor de minerale (calciul, sodiul si potasiul) din sange
Recomandari:
Cauzele principalele cauze care duc la insuficienta renala cronica sunt:
Insuficienta renala (boala cronica de rinichi) are o evolutie lenta si prezinta putine semne si simptome in fazele de debut. Din acest motiv, numeroase persoane cu insuficienta renala nu sunt constienti de prezenta bolii decat dupa ce functia renala este redusa la 25% din valorile normale. Boala cronica de rinichi poate fi prezenta multi ani inainte de aparitia simptomelor.
Semne si simptome: urina tulbure sau de culoare inchisa prezenta sangelui in urina (hematurie), mictiuni frecvente, cantitate redusa de urina, durere sau dificultati in timpul mictiunii.
Simptome legate de incapacitatea rinichilor de a elimina toxinele si lichidele in exces din organism sunt: edeme ale pleoapelor, membrelor superioare si inferioare, hipertensiune arteriala, oboseala, pierderea apetitului, greturi si varsaturi, pierdere inexplicabila in greutate, prurit (mancarimi) persistent si generalizat, crampe musculare, cefalee. Pe masura ce boala cronica de rinichi se agraveaza, iar toxinele se acumuleaza in sange, pot sa apara crize epileptice si confuzie mentala. Unele semne si simptome pot sugera aparitia complicatiilor : slabiciune pronuntata, dispnee, durere toracica, greturi si voma, hemoragie severa, pierderi de cunostinta, dureri severe articulare si osoase.
Recomandari pentru persoanele care sufera insuficienta renala sunt Schimbarea alimentatiei, reducerea aportului de proteine, pentru a incetini acumularea reziduurilor in organism si pentru a limita greturile si varsaturile asociate bolii cronice de rinichi. Dieta hipoproteica poate preveni sau pot incetini progresia unor afectiuni renale. Cantitatea de proteine consumate este bazata pe gradul de afectare a rinichilor
Regimul hipoproteic este recomandat persoanelor care sufera de insuficienta renala pentru a preveni progresia deteriorarii renale. Dieta este uneori bazata si pe o restrictie a aporturilor de sodiu. Limitarea aportului de sodiu contribuie la controlarea hipertensiunii arteriale si la evitarea insuficientei cardiace congestive. Restrictia totala si brusca de sodiu poate duce la deshidratare extracelulara. Aportul de potasiu poate fi redus in cazul in care nu este excretat in mod eficient si se gaseste in cantitati mari in sange (hiperkaliemie).
Aportul de fosfor poate fi limitat prin reducerea consumului de lactate. Insa pentru a preveni bolile osoase sunt necesare suplimente de calciu si vitamina D, in scop de a controla echilibrul calciu si fosfor din organism. Necesarul zilnic al unui adult este estimat la 1 g/zi. Ţinand cont de regimul urmat de pacientii cu boala cronica de rinichi, este necesara suplimentarea cu 1 g de calciu, alaturi de vitamina D.
Suplimentele de fier sunt importante, deoarece majoritatea pacientilor cu afectiuni renale in stadiu avansat sufera si de anemie severa. Suplimentarea cu vitamine depinde de restrictiile alimentare, precum si de afectarea rinichilor, sunt necesare vitaminele A, E si K
Aporturile hidrice trebuie sa fie adaptate la volumul diurezei (cantitatea de urina emisa de bolnav), la care se adauga cantitatea de apa pierduta (prin diaree, varsaturi, transpiratie etc.). Astfel, calculul se face adaugand 500 ml la volumul diurezei. Adaptarea volumului de lichide se face prin cantarirea zilnica, masurarea diurezei si prin controlul edemelor.
Masuri de prevenirea a insuficientei renale: